UJI FITOKIMIA DAN UJI STABILITAS ZAT WARNA DARI EKSTRAK DAUN KETAPANG (Terminalia catappa Linn.)

Authors

  • Rizki Ramadhani Sulistiyawati Jurusan Kimia FMIPA Universitas Mulawarman
  • Chairul Saleh Jurusan Kimia, Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Universitas Mulawarman
  • Rudi Kartika Jurusan Kimia, Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Universitas Mulawarman

Keywords:

Terminalia catappa Linn, Phytochemicals, Stability of pigment

Abstract

Extraction of ketapang leaf (Terminalia catappa Linn) was carried out by maceration method using 96% ethanol. Phytochemical test results showed that the ketapang leaf extract contained tannin compounds. Stability test of ketapang leaf extract  was carried out on the influence of temperature 40, 60 and 800C, the effect of pH (3, 4 and 5) and the effect of storage duration 1, 3 and 5 days using wavelength UV. The results of this study indicate that the ketapang leaf dye is stable at pH 3-4, stable decrease by heating at temperature 40-800C and stable at storage for 1-3 days.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Eriani, W. (2017). Pengaruh Waktu Maserasi, Perlakuan Bahan Dan Zat Fiksasi Pada Pembuatan Warna Alami Daun Ketapang (Terminalia Catappa Linn). Universitas Muhammadiyah Surakarta.
2. Fajriati, I. (2006). Optimasi Metode Penentuan Tanin (Analisis Tanin Secara Spektrofotometri Dengan Pereaksi Orto-Fenantrolin. UIN Sunan Kalijaga.
3. Fauziah, N. A., Saleh, C., & Erwin. (2016). Uji Fitokimia dan Uji Stabilitas Zat Warna dari Ekstrak Kulit Buah Alpukat (Persea americana Mill) dengan Metode Spektroskopi UV-Vis. Jurnal Atomik, 1(1), 18–22.
4. Hidayat, S., & Napitupulu, R. M. (2015). Kitab Tumbuhan Obat. Jakarta: AgriFlo.
5. Pujilestari, T. (2015). Review : Sumber Dan Pemanfaatan Zat Warna Alam Untuk Keperluan industri: Dinamika Kerajinan Dan Batik, 32(2), 93–106.
6. Raharjo, B., Erwiyani, A. R., & Muhziddin, A. (2015). Efektivitas Formulasi Gel Ekstrak Daun Ketapang (Terminalia catappa L.) 0,03% Sebagai Antiseptik Tangan Terhadap Bakteri Escherichia coli dan Staphylococcus aureus. Universitas Diponegoro.
7. Winarno, F . (1995). Kimia Pangan dan Gizi. Bogor: M-Brio Press.

Downloads

Published

2021-08-15

Issue

Section

Artikel