EFEK SUHU DAN LAMA PEMANASAN TERHADAP SIFAT FISIKA-KIMIA BUBUK PEWARNA DARI KELOPAK BUNGA ROSELA (Hibiscuss sabdariffa L.) YANG DIHASILKAN

  • Yuliani - Jurusan Teknologi Hasil Pertanian Fakultas Pertanian Universitas Mulawarman

Abstract

Roselle (Hibiscus sabdariffa L.) calyces can be used as natural food colorant. The objective of this study is to observe the effect of drying time and temperature on physical and chemical characteristic of rosela calyces powder. The experiment is arranged in Completely Randomized Design and each treatment is replicated by three times. The factors are drying temperature (60, 70, 80 C) and drying time (5, 7, 9 h). The results showed that the combined treatment of drying temperature at 80 C and drying time for 5 h gave the best result, i.e yield of 9.46 %, water absorption of 1.92 g/g sampel, color intensity of 1 % rosella calyces powder solution showed an absorbance of 0.28 at 605 nm, water content 6.42 %, ash content 0.51 %, and total acid of 5.14 % as malic acid.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Apriantono A, Fardiaz D, Puspitasari NL, Sedarnawati, dan Budiyanto S. 1989. Analisa Pangan. IPB-Press. Bogor.

Bolade MK, Oluwalana IB, and Ojo O. 2009. Comercial Practice of Roselle (Hibiscus sabdariffa L.) Beverage Production: Optimization of Hot Water Extraction and Swetbess Level. World Journal of Agricultural Scince, 5(1):126-131.

deMan JM. 1989. Kimia Makanan, Alih Bahasa Kosasih Padwinata. Penerbit ITB, Bandung.

Lidiasari E, Syahfutri MI, dan Syaiful F. 2006. Pengaruh Perbedaan Suhu Pengeringan Tepung Tapai Ubi Kayu Terhadap Mutu Fisik dan Kimia yang Dihasilkan. Jurnal Ilmu-ilmu Pertanian Indonesia, 8(2) : 141-146.

Mardiah, Hasibuan S, Rahayu A, dan Ashadi RW. 2009. Budi Daya dan Pengolahan Rosela Si Merah Segudang Manfaat. Agromedia Pustaka, Jakarta.

Maryani H. dan Kristiana L. 2005. Khasiat dan Manfaat Rosela. Agromedia Pustaka, Jakarta.

Safaryani N, Haryati S, dan Hastuti ED. 2007. Pengaruh Suhu dan Lama Penyimpanan terhadap Vitamin C Brokoli (Brassica oleracea L). Buletin Anatomi dan Fisiologi, 15(2): 39-46.

Suryanti, Hadi S, dan Paranginangin R. 2006. Ekstraksi Gelatin dari Tulang Kakap Merah secara Asam. Jurnal Pasca Panen dan Bioteknologi Kelautan dan Perikanan. Bogor. 1(1) : 27-28.

Winarno FG.1992. Kimia Pangan dan Gizi. Gramedia Pustaka Utama, Jakarta.

Winarno FG. 2008. Kimia Pangan dan Gizi. M-Brio Press, Bogor.

Winarti S, Sarofa U, dan Anggrahini D. 2008. Ekstraksi dan Stabilitas Warna Ubi Jalar Ungu (Ipomoes batatas L.,) sebagai Pewarna Alami. Jurnal Teknik Kimia, 3(1) : 207-214.

Winarti S, Sudaryanti dan Usman DS. 2011. Karakteristik dan Aktifitas Antioksidan Rosela Kering (Hibiscus sabdariffa L.). Seminar Nasional PATPI, 15-17 september.

Winarti S. dan Firdaus A. 2010. Stabilitas Warna Merah Ekstrak Bunga Rosela untuk Pewarna Makanan dan Minuman. Jurnal Teknologi Pertanian , 11(2): 87-93.
Published
2013-04-26
How to Cite
-, Yuliani. EFEK SUHU DAN LAMA PEMANASAN TERHADAP SIFAT FISIKA-KIMIA BUBUK PEWARNA DARI KELOPAK BUNGA ROSELA (Hibiscuss sabdariffa L.) YANG DIHASILKAN. PROSIDING SEMINAR NASIONAL KIMIA, [S.l.], apr. 2013. Available at: <http://jurnal.kimia.fmipa.unmul.ac.id/index.php/prosiding/article/view/109>. Date accessed: 26 apr. 2024.
Section
ARTIKEL

Keywords

natural food colorant; water absorption; color intensity, malic acid