UJI FITOKIMIA DAN UJI STABILITAS ZAT WARNA DARI EKSTRAK BIJI BUAH ALPUKAT (Persea americana Mill) DENGAN METODE SPEKTROSKOPI UV-VIS

  • Churniati Nur Arifah Jurusan Kimia Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Mulawarman
  • Chairul Saleh Jurusan Kimia Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Mulawarman
  • Erwin - Jurusan Kimia Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Mulawarman

Abstract

The extraction avocado seed (Persea americana Mill) is done by soxhletation method using ethanol 96%. Results soxhletation 146.01 grams powder of avocado seeds obtained 85.76 grams of ethanol extract. Ethanol extracts of avocado seeds concentrated using a rotary evaporator obtained 43.38 grams. Phytochemical results showed that the ethanol extract of avocado seeds contains of compound flavanoid, tannins and anthocyanin. Stability test of the color substance ethanol extracts of  avocado seeds conducted on the influence of 40 oC, 50 oC, 60 oC, 70 oC and 80oC, the influence of pH 3, 4, 5 and 6 and the influence of prolonged storage of 1, 2, 3, 4 and 5 days at a wavelength of 200 to 400 nm. Observation data were analyzed by ANOVA and Duncan test.

Keywords: Phytochemicals and color substance stability.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Francis, F. J., Lin, M. & Shi, Z. 1992. Stability of Anthocyanins from Tradescania Pallida. Jurnal of Food Science.

Laksmi,S. 1989. Pigmen Dalam Pengolahan Pangan. Yogyakarta: Gadjah Mada University Press.

Neliyanti dan Nora, I. 2014. Ekstraksi dan Uji Stabilitas Zat Warna Alami Dari Buah Lakum (Cayratia Trifolia (L.) Domin). Jurnal Kimia FMIPA. Universitas Tanjungpura. Vol 3(2) 86-93.

Putra A. A. B., Bogoriani N. W., Diantariani N. P., dan Sumadewi N. L. U,. 2014. Ekstraksi Zat Warna Alam Dari Bonggol Tanaman Pisang (Musa Paradiasciaca L.) Dengan Metode Maserasi, Refluks dan sokletasi. Bukit Jimbaran: Jurusan Kimia Fmipa Universitas Udayana.

Saraswati N. D., dan Astutik S. E,. 2014. Ekstraksi Zat Warna Alami Dari Kulit Manggis Serta Uji Stabilitasnya. Semarang: Jurusan Teknik Kimia Universitas Diponegoro.

Setiawan, A. P,. 2003. Potensi Tumbuh-Tumbuhan bagi Penciptaan Ragam Material Finishing untuk Interior. Dimensi Interior.

Winarti, S. S. Ulya S dan Dhini A. 2008. Ekstraksi dan Stabilitas Warna Ubi Jalar Ungu ( Ifomoeabatasan L.) Sebagai Pewarna Alami. Jurnal Teknik Kimia.

Zuhrotun, A. 2007. Aktivitas Antidiabetes Ekstrak Etanol Biji Buah Alpukat (Persia Americana Mill.) Bentuk Bulat. Bandung : Universitas Padjadjaran.
Published
2016-03-25
How to Cite
ARIFAH, Churniati Nur; SALEH, Chairul; -, Erwin. UJI FITOKIMIA DAN UJI STABILITAS ZAT WARNA DARI EKSTRAK BIJI BUAH ALPUKAT (Persea americana Mill) DENGAN METODE SPEKTROSKOPI UV-VIS. JURNAL ATOMIK, [S.l.], v. 1, n. 1, mar. 2016. ISSN 2549-0052. Available at: <http://jurnal.kimia.fmipa.unmul.ac.id/index.php/JA/article/view/179>. Date accessed: 20 apr. 2024.
Section
Artikel