AKTIVITAS ANTIOKSIDAN TUMBUHAN GENUS MANGIFERA DENGAN METODE DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) : MINI REVIEW

  • Nurul Jannah Jurusan Kimia, Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Universitas Mulawarman
  • Rita Hairani Jurusan Kimia, Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Universitas Mulawarman
  • Eva Marliana Jurusan Kimia, Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Universitas Mulawarman

Abstract

Mangifera is a genus of the Anacardiaceae family of mangoes spread across Sumatra, Kalimantan, Java, and Bali. Several species of the genus Mangifera have been extensively researched on phytochemistry and antioxidant activity using the DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) method. The study explains that several species of the genus Mangifera contain secondary metabolite compounds, such as flavonoids, phenolics, tannins, saponins, alkaloids, triterpenoids, and quinones. The results of several studies explain that the Mangifera genus has antioxidant activity with an inhibitory concentration (IC50) value generally <50 ppm, which is a strong category, so it has the potential to be an antioxidant.


Keywords : Mangifera, phytochemical screening, antioxidant activity

Keyword
Mangifera, phytochemical screening, antioxidant activity

Downloads

Download data is not yet available.

References

[1] Adriyadi, D., Arreneuz, S., & Wibowo, M. A. (2016). Skrining Fitokimia Dan Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Metanol Kulit Batang Lembawang (Mangifera sp.). Jurnal Kimia Khatulistiwa, 5(2), 1–5.
[2] Arifin, Z., Khotimah, S., & Rahmayanti, S. (2018). Aktivitas antijamur ekstrak etil asetat daun mangga bacang (Mangifera foetida L.) terhadap candida albicans secara in vitro. Jurnal Cerebellum, 4(3), 1106–1119.
[3] Dwidhanti, F., Taufiqurrahman, I., & Sukmana, B. I. (2018). Cytotoxicity Test Of Binjai Leaf (Mangifera caesia) Ethanol Extract In Relation To Vero Cells. Dental Journal, 51(3), 108–113.
[4] Fitriani, D., & Lestari, D. (2022). Uji Karakteristik dan Skrining Fitokimia pada Fraksi Etil Asetat Daun Mangga Kasturi (Mangifera casturi Kostem). Borneo Student Research (BSR), 3(2), 2200–2207.
[5] Handoco, E., & Silalahi, M. V. (2021). Studi Morfometrik Dan Skrining Fitokimia Ikan Gulamah (Johnius trachycephalus) Di Perairan Selat Malaka Kecamatan Tanjungtiram Kabupaten Batubara. Media Bina Ilmiah, 16(3), 6495–6502.
[6] Haryani, M. D., Fachriyah, E., & Kusrini, D. (2019). Isolasi Senyawa Flavonoid dari Fraksi Amil Alkohol Daun Mangga Golek (Mangifera indica L. cv. Golek). Jurnal Kimia Sains Dan Aplikasi, 22(3), 67–72.
[7] Lestari, D., MA, M. D., Pratiwi, J., & Saputri, L. H. (2021). Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanol Daun Mangga Kasturi (Mangifera casturi Kosterm.). Jurnal Riset Kefarmasian Indonesia, 3(3), 162–173.
[8] Lisnawati, N., N.U, M. F., & Nurlitasari, D. (2019). Penentuan Nilai SPF Ekstrak Etil Asetat Daun Mangga Gedong Menggunakan Spektrofotometri UV-Vis. Jurnal Riset Kefarmasian Indonesia, 1(2), 157-165.
[9] Maanari, C. P., Suryanto, E., & Pontoh, J. (2014). Aktivitas Penangkal Radikal Hidroksil Fraksi Flavonoid dari Limbah Tongkol Jagung pada Tikus Wistar. Jurnal MIPA, 3(2), 134–138.
[10] Maryam, S. (2015). Kadar Antioksidan Dan Ic 50 Tempe Kacang Merah (Phaseulus vulgaris L) Yang Difermentasi Dengan Lama Fermentasi Berbeda. Proceedings Seminar Nasional FMIPA UNDIKSHA V, 347–352.
[11] Mustikasari, K., & Ariyani, D. (2008). Studi Potensi Binjai (Mangifera caesia) Dan Kasturi (Mangifera casturi) Sebagai Antidiabetes Melalui Skrining Fitokimia Pada Akar Dan Batang. Sains Dan Terapan Kimia, 2(2), 64–73.
[12] Ningsih, D. R., Zusfahair, & Mantari, D. (2017). Ekstrak Daun Mangga (Mangifera indica L.) Sebagai Antijamur Terhadap Jamur (Candida albicans) Dan Identifikasi Golongan Senyawanya. Jurnal Kimia Riset, 2(1), 61–68.
[13] Nurdianti, L., & Rahmiyani, I. (2021). Uji Aktivitas Antioksidan Krim Ekstrak Daun Mangga (Mangifera indica L) Terhadap DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazil). Jurnal Kesehatan Bakti Tunas Husada, 16(1), 50–56.
[14] Nurviana, V. (2016). Profil Farmakognosi Dan Skrining Fitokimia Dari Kulit, Daging, Dan Biji Buah Limus (Mangifera foetida Lour). Jurnal Kesehatan Bakti Tunas Husada, 16(1), 136–142.
[15] Nurviana, V., Aprilia, A. Y., & Nuraini, E. K. (2018). Skrining Aktivitas Antioksidan Fraksi Ekstrak Etanol Kernel Biji Limus. Pharma Xplore : Jurnal Ilmiah Farmasi, 3(2), 216–223.
[16] Paulinus, Y. V. G., Jayuska, A., Ardiningsih, P., & Nofiani, R. (2015). Aktivitas Antioksidan Dan Kandungan Total Fenol Fraksi Etil Asetat Buah Palasu (Mangifera caesia Jack). Jurnal Kimia Khatulistiwa, 4(1), 47–50.
[17] Puspitasari, E., & Ningsih, I. Y. (2016). Kapasitas Antioksidan Ekstrak Buah Salak (Salacca zalacca (Gaertn.) Voss) Varian Gula Pasir Menggunakan Metode Penangkapan Radikal DPPH. Pharmacy, 13(01), 116–126.
[18] Putra, F. D., Sidharta, B. B. R., & Aida, Y. (2004). Aktivitas Antidiabetes Ekstrak Daun Wani (Mangifera caesia) Pada Mencit Yang Diinduksi Streptozotocin. 1–16.
[19] Putri, A. D., Taufiqurrahman, I., & Dewi, N. (2019). Antioxidant activity of Binjai leaves (Mangifera caesia) ethanol extracts. Dentino Jurnal Kedokteran Gigi, 4(1), 55–59.
[20] Purnama, S., Ramadhan, H., & Sayakti, P. I. (2022). Uji Aktivitas Antioksidan Fraksi N-Heksan dari Ekstrak Metanol Daun Binjai (Mangifera caesia Jack. Ex. Wall) Menggunakan Metode DPPH. Jurnal Ilmu Kefarmasian Indonesia, 20(1), 55–62.
[21] Ramadhan, H., Sayakti, P. I., Ulya, R., Hidayati, M., Putri, Z. P., Rauf, A., & Nafila, N. (2022). Fenol-Flavonoid Dan Aktivitas Antioksidan Fraksi Air Dan Etil Asetat Dari Daun Binjai (Mangifera caesia Jack. Ex. Wall). Jurnal Ilmiah Pharmacy, 9(1), 49–58.
[22] Rosyidah, K., Latifah, N., & Astuti, M. D. (2011). Isolasi Dan Karakterisasi Senyawa α-Amirin Dari Kulit Batang Binjai (Mangifera caesia). Jurnal Kimia VALENSI, 2(2), 389–392.
[23] Sugiaman, V. K., Viando, E. J., & Pranata, N. (2023). Aktivitas Antibakteri Ekstrak Daun Mangga Gedong Terhadap Streptococcus Mutans: Studi Eksperimental. Jurnal Kedokteran Gigi Universitas Padjadjaran, 35(2), 134–140.
[24] Tanaya, V., Retnowati, R., & Suratmo. (2015). Fraksi Semi Polar dari Daun Mangga Kasturi (Mangifera casturi Kosterm). Jurnal Ilmu Kimia Universitas Brawijaya, 1(1), 778–784.
[25] Wulandari, R., & Utomo, P. P. (2019). Skrinning Fitokimia dan Aktivitas Antioksidan Teh Herbal Daun Buas–Buas Premna cordifolia ROXB.). Jurnal Dinamika Penelitian Industri, 30(2), 117–122.
[26] Yunus, S. N. M., Abas, F., Jaafar, A. H., Azizan, A., Zolkeflee, N. K. Z., & Ghafar, S. Z. A. (2021). Antioxidant and α-Glucosidase Inhibitory Activities Of Eight Neglected Fruit Extracts And UHPLC-MS/MS Profile Of The Active Extracts. Food Science and Biotechnology, 45(2), 195–208.
Published
2024-08-30
How to Cite
JANNAH, Nurul; HAIRANI, Rita; MARLIANA, Eva. AKTIVITAS ANTIOKSIDAN TUMBUHAN GENUS MANGIFERA DENGAN METODE DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) : MINI REVIEW. JURNAL ATOMIK, [S.l.], v. 9, n. 2, p. 84-89, aug. 2024. ISSN 2549-0052. Available at: <https://jurnal.kimia.fmipa.unmul.ac.id/index.php/JA/article/view/1394>. Date accessed: 14 mar. 2025. doi: https://doi.org/10.30872/ja.v9i2.1394.
Section
Artikel