UJI KADAR ASAM LAKTAT PADA KEJU KACANG TANAH (Arachis hypogaea L.) BERDASARKAN VARIASI WAKTU DAN KONSENTRASI BAKTERI Lactobacillus bulgaricus DAN Streptococcus lactis

  • Ulfa Mutia Jurusan Kimia Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Mulawarman
  • Chairul Saleh Jurusan Kimia Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Mulawarman
  • Daniel - Jurusan Kimia Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Mulawarman

Abstract

The research has done of “Test content of free fatty acids in cheese peanut (Arachis hypogaea L.) by variations storage period difference and the concentration of bacteria Streptococcus lactis and Lactobacillus bulgaricus.” The cheese processing includes: coagulation, formation or salting and storage period. And the addition of skim milk and starter bacteria Streptococcus lactis and Lactobacillus bulgaricus. In the research purpose for determination the effect of concentration of starter bacteria Streptococcus lactis and Lactobacillus bulgaricus and storage period difference to free fatty acid of peanut cheese. This research used 2 factors and conducted by three time repetition. The first factor was the concentration of starter (1%, 2% and 3%) and the second factor storage period (5, 10 and 15 days). The results showed that the highest free fatty acid of starter bacteria at a concentration of 3% and storage period of 10 and 15 days. The lowest free fatty acid of starter bacteria at a concentration of 1% and storage period at zero day.
Keywords: Peanut, free fatty acid, fermentation, cheese.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Astawan, M. 2004. Tetap Sehat dengan Produk Makanan Olahan. Solo: PT. Tiga Serangkai.

Bailey, J.E and Ollis, D.F. 1987. Biochemical Enginering Fundamentals. Tokyo: McGrawhill Kogakusha.

Black BG. 1999. Microbiology Principles and Exploration. New Jersey: Prentice Hall.

Bresnick, S. 2003. Intisari Kimia Organik. Jakarta: Hipokrates.

Buckle. 1987. Ilmu Pangan. Penerjemah Purnomo, H dan Adiono. Jakarta: Universitas Indonesia Press.

Dadang, G. 2006. Fungsi Lemak pada Pangan. Manado: FMIPA UnPad.

Darwis, A dan Sukara. 1989. Teknologi Mikrobial. Bogor: Pusat Antar Universitas Bioteknologi Institut Pertanian Bogor.

Desrosier, N. 1998. Teknologi Pemgawetan Makan. Jakarta: Pustaka Java.

Effendi, S. 1982. Ensiklopedia Tumbuh-Tumbuhan. Surabaya: Karya Anda.

Gumbira, S. 1987. Bioindustri Penerapan Teknologi Fermentasi. Jakarta: Penerbit PT Mediayatama Perkasa.

Halin, J.H and Evancho. 1992. The Benefical Role of Microorganisms in the Safety and Stability of Refrigerated Food. New York: Chilled Food A Comperhensive Guide.

Handayani, F. 2007. Haruskah kita memilih susu dengan kandungan ekstra. http://www.mail-archive.com/milis-nakita@news.gramedia majalah.com/ msg06938.html. Diakses [07 Oktober 2011].

Hardjo, S. 1994. Pengolahan dan Pengawetan Bahan Makanan. Jakarta: Bagian Gizi Fakultas Kedokteran Universitas Indonesia.

Herman. 1983. Penyakit Utama pada Tanaman Pangan dan Cara Pengendaliannya. Bogor: Latihan PPS Bidang Agronomi.

Ketaren, S. 2005. Minyak dan Lemak Pangan. Jakarta: UI-Press.

Koswara, S. 1998. Kacang-Kacangan Sumber Serat yang Kaya Akan Gizi. Bogor: ITB.

Lubis. 1998. Kacang Tanah (Arachis hypogaea L) dan Beberapa Aspeknya. Jakarta: Fakultas Biologi Universitas Nasional.

Oberman, H. 1985. Fermented Milks. New York: Ellis Horwood.

Poedjiadi, A. 1994. Dasar-Dasar Biokimia I. Jakarta: UI Press.

Purnomo, H. 1987. Ilmu Pangan. Jakarta: Universitas Indonesia.

Rasyid. 1974. Bercocok Tanam Kacang Tanah. Semarang: Lembaga Pusat Penelitian.

Rukmana, Rahmat dan Yuniarsih. 2001. Keju Kedelai dan Karamel Susu. Yogyakarta: Kanisius.

Sudarmadji, S. Haryono dan Suhardi. 2007. Analisa Bahan Makanan dan Hasil Pertanian. Yogyakarta: Liberty.

Supardi, I. 1982. Mikrobiologi Pengolahan dan Keamanan Pangan. Bandung: Alumni ITB.

Syamsudin, B. 1992. Bercocok Tanam Kacang Tanah. Banjarbaru: Balai Informasi Pertanian.

Tarigan, J. 1998. Pengantar Mikrobiologi. Jakarta: Departemen Pendidikan dan Kebudayaan.

Timotius. 1982. Mikrobiologi Dasar. Salatiga: UKSW.

Tjitrosoepomo, G. 1997. Morfologi Tumbuhan. Yogyakarta: Gadjah Mada University Press.

Warsito, A. 1997. Biokimia. Surakarta: Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Warintek. 2008. Pengantar Teknologi Pangan. Jakarta: Gramedia.

Winarno, F.G. 2002. Kimia Pangan dan Gizi. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.

Yazid, E. 2006. Biokimia Untuk Mahasiswa Analis. Jakarta: Andi Press.
Published
2016-01-18
How to Cite
MUTIA, Ulfa; SALEH, Chairul; -, Daniel. UJI KADAR ASAM LAKTAT PADA KEJU KACANG TANAH (Arachis hypogaea L.) BERDASARKAN VARIASI WAKTU DAN KONSENTRASI BAKTERI Lactobacillus bulgaricus DAN Streptococcus lactis. JURNAL KIMIA MULAWARMAN, [S.l.], v. 10, n. 2, jan. 2016. ISSN 2476-9258. Available at: <http://jurnal.kimia.fmipa.unmul.ac.id/index.php/JKM/article/view/30>. Date accessed: 15 sep. 2019.
Section
Artikel