Potensi Pemanfaatan Ekstrak Kubis Ungu (Brassica oleracea L.) sebagai Indikator Asam Basa Alami

  • Erwin - Jurusan Kimia Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Mulawarman
  • Muhammad Asfian Nur Jurusan Kimia Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Mulawarman
  • Aman Sentosa Panggabean Jurusan Kimia Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Mulawarman

Abstract

The study of potential use of extracts and fractions of purple cabbage (Brassica oleracea L.) as an indicator of acid-base has been conducted. This research aims to determine the color change at a certain pH to extract total, n-hexane, ethyl acetate and methanol fraction. Based on the results of the test changes color only total extracts and methanol fraction that is suitable as indicator. Statistical test that the t test for total titration end point extracts, t calculate is smaller than t table [0.4241 <2.776], it showed no significant difference between the endpoint using the total extract with bromine thymol blue indicator. While the endpoint for methanol fraction having t calculategreater than t table [6.323> 2.776],indicating the end point of the titration using methanol fraction was significantly different compared with bromine thymol blue indicator.
Keywords: Brassica oleracea L, indicator, and acid-base

Downloads

Download data is not yet available.

References

Marwati, S. 2012. Ekstraksi dan Preparasi zat Warna Alami sebagai Indikator Titrasi Asam-Basa. Prosiding Seminar Nasional Penelitian, Pendidikan dan Penerapan MIPA, Fakultas MIPA, Universitas Negeri Yogyakarta

Siregar, Y.D.I. 2015, Pembuatan Kertas Indikator Asam Basa dari Bunga Kembang Sepatu (Hibiscus rosasinensis), Program Studi Kimia Fakultas Sains dan Teknologi UIN Syarif Hidayatullah Jakarta, 246-252.

Maftuha, D.S. 2013, Implementasi Pemanfaatan Indikator Alami untuk Praktikum Kimia Materi Pokok Asam Basa sebagai Upaya Peningkatan Keaktifan dan Pemahaman Konsep Peserta Didik kelas XI IPA MA AlMuttaqien Pancasila Sakti Kabupaten Kelaten Jawa Tengah, Skripi, Program Studi Kimia Fakultas Sains dan Teknologi UIN Sunan Kalijaga Yokyakarta.

Winarti, S., Sarofa, U., dan Anggrahini, D. 2008, Ekstraksi dan Stabilitas Warna Ubi Jalar Ungu (Ipomoea batatas L.,) sebagai Pewarna Alami, Jurnal Teknik Kimia, 3 (1), 207-214

Suzery, M., Lestari, S., Cahyono, B. 2010, Penentuan Total Antosianin dari Kelopak Bunga Rosela (Hibiscus sabdariffa L) dengan Metode Maserasi dan Soxhletasi, Jumal Sains & Matematika (JSM), l8(1), 1-6

Siahaan, L.O., Hutapea, E.R.F., Tambun, R. 2014, Ekstraksi Pigmen Antosianin dari Rambutan (Nephelium lappaceum) dengan Pelarut Etanol, Jurnal Teknik Kimia USU, 3(3), 32-38
Published
2016-01-19
How to Cite
-, Erwin; NUR, Muhammad Asfian; PANGGABEAN, Aman Sentosa. Potensi Pemanfaatan Ekstrak Kubis Ungu (Brassica oleracea L.) sebagai Indikator Asam Basa Alami. JURNAL KIMIA MULAWARMAN, [S.l.], v. 13, n. 1, jan. 2016. ISSN 2476-9258. Available at: <http://jurnal.kimia.fmipa.unmul.ac.id/index.php/JKM/article/view/38>. Date accessed: 26 apr. 2024.
Section
Artikel

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 > >>