PEMBUATAN ETANOL DARI UMBI SUWEG (Amorphophallus campanulatus BI.) OLEH Saccharomyces cerevisiae DENGAN PENAMBAHAN NUTRISI NPK

  • Ketut Cahyadi Adnyana Department of Chemistry, Faculty of Mathematics and Natural Sciences, Mulawarman University
  • Rudi Kartika Department of Chemistry, Faculty of Mathematics and Natural Sciences, Mulawarman University
  • Saibun Sitorus Department of Chemistry, Faculty of Mathematics and Natural Sciences, Mulawarman University

Abstract

Research of ethanol made from suweg tuber flour (Amorphophallus camapanulatus BI.) with the addition of NPK as nutrition Saccharomyces cerevisiae, has been done. The ethanol making process consists of hydrolysis, fermentation, distillation, and testing carried out by Gas Chromatography. The hydrolysis stage is carried out by adding α-amylase and glucosyl amylase in order to break the polysaccharide chain into monosaccharide. The fermentation stage is carried out with time variation and NPK concentration. It can be seen that the addition of nutrients of 3.70 g (2%) NPK with a 7 day fermentation time resulted in the most optimum ethanol concentration of 67.357% and an ethanol volume of 7 mL.

Keyword
Suweg Tuber Flour, Saccharomyces cerevisiae, NPK Nutrition, Gas Chromatography, Ethanol

Downloads

Download data is not yet available.

References

[1] Marniati S., Elida M. dan Febby F. 2012. Pengaruh hidrolisis enzimatis terhadap produksi bioetanol dari umbi talas (Colocasia gigantea Hook F). Jurnal Riset Kimia. 5(2), Maret 2012. Fakultas MIPA, Universitas Andalas.
[2] Wankhade D. dan Sajjan S. U. 1981. Isolation and physico-chemical of Starch Extracted from Yam, Elephant Amorphophallus campanulatus BI. Weirhem: Verlagchemie GmbH, D-6940.
[3] Setiawati D. R., Sinaga A. R. dan Dewi T. K. 2013. Proses pembuatan bioetanol dari kulit pisang kepok. Jurnal Teknik Kimia. 19(1): 9-15. Fakultas Teknik, Universitas Sriwijaya.
[4] Virgiawan M. A. 2014. Produksi etanol dari umbi suweg (Amorphophallus campanulatus BI.) sebagai sumber energi alternatif. Skripsi.Universitas Negeri Semarang.
[5] Hargono dan Suryanto. 2014. Rancangan bangun alat destilasi satu tahap untuk memproduksi bioetanol grade teknis. Fakultas Teknik, Jurusan Teknik Kimia,Universitas Diponogoro.
[6] Al-kayyis H. K dan Susanti H. 2016. Perbandingan metode Somogyi-Nelson dan anthrone-sulfat pada penetapan kadar gula pereduksi dalam umbi Cilembu (Ipomea batatas L.). Jurnal Farmasi Sains dan Komunitas. 13(2):81-89.
[7] Hartono dan Pagarra H. 2011. Analisa kadar etanol hasil fermentasi ragi roti pada tepung umbi Gadung (Dioscorea hispida Dennst) terhadap kadar etanol. Bionature. 12(2):82-86.
[8] Shinta D., Isa I. dan Alio L. 2014. Pemanfaatan Limbah Kulit Pisang Menjadi Etanol Dengan Cara Hidrolisis Dan Fermentasi Menggunakan Saccharomyces cerevisiae. Fakultas MIPA, Universitas Negeri Gorontalo.
[9] Justitiamaitawati A. 2018. Pengaruh variasi massa urea dan NPK terhadap fermentasi kulit nanas (Ananas comosus L. Merr) menjadi bioethanol. Skripsi. Jurusan Teknik Kimia, Politeknik Negeri Samarinda.
Published
2020-09-28
How to Cite
ADNYANA, Ketut Cahyadi; KARTIKA, Rudi; SITORUS, Saibun. PEMBUATAN ETANOL DARI UMBI SUWEG (Amorphophallus campanulatus BI.) OLEH Saccharomyces cerevisiae DENGAN PENAMBAHAN NUTRISI NPK. JURNAL ATOMIK, [S.l.], v. 5, n. 1, p. 25-30, sep. 2020. ISSN 2549-0052. Available at: <http://jurnal.kimia.fmipa.unmul.ac.id/index.php/JA/article/view/733>. Date accessed: 31 oct. 2020.
Section
Artikel